india rondreis tips

India rondreis tips

Dit artikel is onderdeel van: India gepubliceerd op: 05/05/2023

Vooraf wisten we zelf eigenlijk ook niet goed waarom India ons trok. Het leek ons natuurlijk een geweldig land, maar waarom dat zo was, dat konden we niet uitleggen. Daar kwam dan nog bij dat iedereen wel een verhaal kende van iemand die het er veel te druk vond, er vijf weken aan de diarree was, of er werd beroofd.

In de tien weken die wij door India reisden, ontdekten we waarom het land ons zo trok. De grote verscheidenheid van het land, het eten, de kleuren... ieder deel van onze reis was een nieuwe belevenis. Het laatste gedeelte van de reis hebben we 'gebackpackt', voor de eerste weken hadden we vervoer en hotels vooraf geregeld bij Koning Aap Reizen. Wij hadden het uitstekend naar onze zin. Ja, het was er best druk, nee, we zijn niet beroofd, en we zijn geen dag ziek geweest.

Hier vindt je onze tips als je gaat rondreizen in India. Dit moet iedereen meenemen: 

Handenwas-gel

Dat is superspul om je handen mee schoon te krijgen voordat je gaat eten of na het bezoek van een ranzig toilet waar geen kraantje is.

Slotjes

En kettinkje/ kabeltje om onze rugzakken vast te klinken tijdens treinreizen. We zullen natuurlijk nooit weten of onze tassen anders gejat zouden zijn, maar het slaapt een stuk rustiger als je weet dat je bagage niet zo gemakkelijk weg te grissen valt.

Een klamboe

Helpt ook mee aan een goede nachtrust, we hadden hem niet nodig in de luxe hotels, maar in sommige guesthouses was ie onmisbaar. Oja, wat hierbij handig was, was een stukje (superdun, dus licht) ijzerdraad, bij heel hoge kamers maakten we dit vast aan het ophangtouw van de klamboe zodat we met het ijzerdraadje konden 'ringsteken' door ophangpunten waar we anders nooit bijgekomen zouden zijn.

Tape

Van dat brede allestape, wij hadden die ziverkleurige van Pattex. Weegt niet veel en je kunt er een boel mee plakken, een kapotte klamboe bijvoorbeeld.

Een universele afvoerstop

Dat is een plat rond rubberen flapje, waar je toch al snel zo'n 5 euro voor moet neertellen. Maar goed, hij is reuze handig voor handwasjes in de wastafel en je doet er je hele leven mee (als je hem niet kwijtraakt).

Een lakenzak

Niet alle bedden zijn even fris en ze hebben ook niet allemaal beddegoed, een eigen lakenzak is wel zo prettig. Je kunt natuurlijk ook in India een sari kopen.

Waar aten wij

Het meest

Aten we bij Mocha in Bombay, een eetcafé waar hippe Bombayers aan waterpijpen lurken. Wij aten er kaasfondue en 'Lava-lava', het machtigste chocoladetoetje ooit.

Nauwelijks

Aten we in Hotel Dhola Maru in Jaisalmer, een duur hotel met een beroerde keuken. We vonden er een flinke tor in de soep.

De lekkerste Rogan Josh

In Agra, in de eetzaal van Hotel Mansingh Palace. Geen knusse entourage en ook redelijk prijzig, maar erg goed eten.

De beste Dum Aloo

At Anja in Khajuraho, in restaurant de Gaylord, door ons met een knipoog naar de erotische tempels aldaar 'De Geilaard' genoemd. Het restaurant ligt een eindje buiten het centrum en is niet echt gezellig. Een hoge kale ruimte met felle verlichting, tafels die veel te hoog zijn ten opzichte van de stoelen, we staken maar net boven het tafelblad uit. Maar de Dum Aloo (gevulde aardappel) was super en ook nog eens heel goedkoop.

Vreemde vogels

In Udaipur hebben we een vogelgidsje (Collins, Birds of India) gekocht om al die rare vogels die we zagen te kunnen thuisbrengen. We zijn geen vogelaars, de vele soorten zwaluwen en allerlei kleine vogeltjes konden we niet uit elkaar houden. Alleen de makkelijk herkenbare exemplaren hebben we aangekruist: Darter, Little egret, Cattle egret, Grey heron, Dark phase, Paddybird, Adjutant stork, White-backed vulture, Scavenger vulture, Black-winged kite, Brahminy kite, Pariah kite, Laggar falcon, Peafowl, Grey Partridge, Common Crane, Red-wattled lapwing, Spotted dove, Blue rock pigeon, Rose-ringed parakeet, Coucal, White-breasted kingfisher, Common kingfisher, Little green bee-eater, Hoopoe, Indian roller, Green barbet, Large pied wagtail, Scarlet minivet, Red-vented bulbul, Red-whiskered bulbul, Rufous-backed shrike, Bay-backed shrike, Magpie-robin, Indian robin, Brown rock-chat, Purple sunbird, House sparrow, Bank myna, Common Myna, Jungle crow, House crow, Black drongo, White-bellied sea-eagle.

Meer van dit...

Langste treinreis: Van Delhi naar Bombay, 1398 Km Lange mouwen: In Ooty, dat op 2200 meter hoogte ligt, daalt het kwik 's nachts tot rond het vriespunt. Brr. Langste zit: 14 uur, in een grommende bus van Gokarna naar Mysore. Langste snor: In Jaisalmer vind je de man met de langste snor ter wereld. Deze heeft een spanwijdte van zo'n 1 meter 70. Languit: In de sleeperbus van Hampi naar Goa wordt je horizontaal vervoerd. Langste muur: Die van Kumbhalgarh Fort schijnt na de Chinese muur de langste op aarde te zijn. Langer blijven: In Varanasi, Arambol, Ooty, Hampi...pff tijd tekort We moeten terug, zoveel niet gezien... De kamelenmarkt in Pushkar, Varkala, the Great Hornbill (neushoornvogel), een Bollywoodfilm in een Bombay-bios, Jaipur, de Andamaneilanden (graag zonder tsunami), tsja en nog veel meer.